Driegangenmenu voor een groep
Tekst Hannah Neele / foto’s Marika Rentier
Stel, je organiseert een diner voor familie of vrienden. Wat maak je dan? Je wilt ’t het liefst van tevoren kunnen voorbereiden, het moet makkelijk te maken zijn voor een grotere groep en het is ook fijn als het niet te veel kost. Misschien heb je hier iets aan. Een heerlijk driegangenmenu met simpele ingrediënten en goed voor te bereiden. Veel kookplezier en eet smakelijk!
Alle recepten zijn op basis van ca. 4 personen.
VOORGERECHT
Geroosterde paprika-tomatensoep
Ingrediënten:
- 3 paprika’s (rood of geel)
- 300 g cherry- of roma-tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 el olijfolie
- 500 ml groentebouillon
- peper en zout
- 1 handjevol basilicum (vers)
- optioneel: een scheutje room of crème fraîche
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de paprika’s en tomaten grof.
- Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Leg de knoflook (ongepeld) ertussen.
- Rooster de groenten 20-25 minuten in de oven, tot ze zacht en licht geblakerd zijn.
- Fruit intussen de ui in een pan met een beetje olijfolie tot hij glazig is.
- Pel de geroosterde knoflook en voeg deze samen met de geroosterde paprika’s en tomaten toe aan de pan.
- Giet de bouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde structuur.
- Breng het geheel op smaak met extra peper, zout en eventueel een scheutje room.
- Serveer het daarna warm, gegarneerd met verse basilicum.
Lekker met knapperig brood zoals ciabatta.

HOOFDGERECHT
Vegetarische enchilada’s met kidneybonen
Dit Mexicaanse recept maak ik graag! Het is goed voor te bereiden, heel smaakvol en makkelijk in grote porties te maken.
Ingrediënten:
- 500 gr kidneybonen
- 8 middelgrote wraps
- 3 paprika’s
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gr maïs
- 550 gr tomatenblokjes
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- snufje cayennepeper
- 60 gr geraspte kaas
- 100 gr crème fraîche
- koriander of peterselie
- peper en zout
- olie
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika fijn en spoel de kidneybonen af met water. Snijd vervolgens de koriander/peterselie
- Verhit olie in de pan en fruit de ui. Voeg na 2 minuten de gehakte knoflook toe en bak die2 minuten mee. Voeg vervolgens het paprikapoeder, de cayennepeper en het komijnpoeder toe. Rooster dat een paar minuten mee en voeg vervolgens de paprikablokjes toe. Bak dit nogmaals 5 minuten mee.
- Verdeel ongeveer 3 eetlepels tomatenblokjes over de bodem van de ovenschaal en bewaar 3 eetlepels van de tomatensaus in een kommetje. Voeg de rest van de tomatenblokjes, maïs, kidneybonen en peper en zout naar smaak toe aan de groenten. Laat ongeveer 10 minuten sudderen.
- Neem een wrap en vul deze met het mengsel. Leg deze in de ovenschaal en herhaal dit met alle wraps en het groente Vouw de naden van de wraps een beetje naar binnen. Verdeel de laatste eetlepels tomatensaus over de wraps en strooi de geraspte kaas eroverheen.
- Bak de enchilada’s ongeveer 10-15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Zet optioneel ook even de grill aan. Serveer de enchilada’s met gehakte koriander/peterselie en crème fraîche.

DESSERT
Rood fruit crumble
Een crumble is altijd goed! Bereid je alles voor, dan hoef je hem alleen nog maar af te bakken in de oven terwijl je geniet van het hoofdgerecht. De crumble maak je natuurlijk af met een heerlijke bol vanille-ijs!
Ingrediënten:
Voor de fruitlaag:
- 300 gr gemengd rood fruit (vers of diepvries)
- 2 el kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl maïzena (optioneel, helpt vocht te binden)
- 1 el citroensap
Voor de crumble:
- 75 gr bloem
- 50 gr havermout
- 50 gr boter (koud, in blokjes)
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng het fruit in een ovenschaal met suiker, vanille, citroensap en maïzena. Laat het even intrekken.
- Maak de crumble: meng in een kom de bloem, de havermout, de basterdsuiker en het zout. Voeg de koude boter toe en wrijf het geheel met je vingers tot een kruimelig deeg.
- Verdeel de crumble over het fruit.
- Bak 25-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en het fruit bubbelt.
- Serveer de crumble warm, met slagroom of vanille-ijs.
Eet smakelijk!
