• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 21 december 2022

Kerst in Congo

Kerstmorgen. We ontbijten als gezin met zelfgemaakte kerststol en echte boter. Een stukje Nederlandse traditie in onze Afrikaanse omgeving. Buiten regent het dat het giet. Dat gebeurt wel vaker in het tropisch regenwoud waar wij wonen. Maar met Kerst had ik het nog niet eerder meegemaakt. Is het klimaatverandering? Het zou zomaar kunnen. Regen en droogte wordt onvoorspelbaarder, dat is lastig voor de gewassen. En iedereen, werkelijk waar iedereen, heeft een veld waar ze hun eten op verbouwen. Dus iedereen heeft er last van als het te droog of juist te nat is.  

Koken 
Het regent dus, en ik denk aan de vrouwen bij de buren, die vast al bezig zijn met de voorbereidingen voor het eten. De kip moet worden geslacht, de sombe (de bladeren van de cassaveplant) moet worden gestampt. Het vuur moet worden aangemaakt. Hoe doen ze dat als het regent? Zouden ze wachten tot de regen minder wordt, of gaan ze alles onder een afdakje doen? Ze koken meestal buiten. Of in een buitenkeuken, maar die heeft ook niet echt een waterdicht dak.  

De kleermaker 
De kerk begint straks om 10 uur, maar het is al licht vanaf 6 uur. Dus er is nog veel tijd voor andere dingen. Zo gaat Mark nog naar het ziekenhuis voor de dagelijkse zaalronde. En terwijl hij weg is, komt de kleermaker mijn nieuwe kleren brengen. Het was een beetje een last-minute bestelling, maar hij vond het niet erg. Ik pas het, maar krijg de rits niet dicht, zo strak zit het. Dus hij moet het wat ruimer maken. Zo gezegd, zo gedaan. Een kwartiertje later komt hij weer in zijn laarzen door de modder aangelopen, en dit keer past het goed. Ik geef hem zijn geld en we praten als vanzelf even over de regen. Ik zeg hem dat ik toch zo te doen heb met al die mensen die nu zoveel moeite moeten doen om hun kerstmaaltijd klaar te maken. Maar hij zegt: “nee joh, dat is helemaal geen probleem. De regen is juist een zegen! Daar zijn we juist heel blij mee!” O ja, dat is waar ook. Regen is hier altijd een zegen. Zeker met kerst! Als een teken van Gods liefde en zorg voor ons.  

Een gezegend kerstfeest 
Tegen de tijd dat we naar de kerk gaan, spettert het alleen nog. Het is een feestelijke dienst. De koren pakken flink uit met hun kerstliederen, veelal met beeldende gebaren. De (voor mij bekende) liederen die we uit het zangboekje zingen, steken er maar schril bij af, want die kent niet iedereen even goed. De rest van de dienst verloopt als normaal. Een mooi moment vind ik altijd het delen van getuigenissen. Dan mogen mensen naar voren komen en plenair vertellen wat God voor hen heeft gedaan. Zo krachtig om deze verhalen te delen! De preek duurt iets te lang naar mijn zin. Maar mijn Swahili-vertaal-energie begint dan ook aardig op te raken. Als we na zo’n 2,5 uur weer naar huis gaan, wenst iedereen elkaar een goed kerstfeest. De vrouwen gaan weer verder met het eten klaarmaken. Ook wij hebben gasten uitgenodigd, en staan dus de rest van de middag in de keuken. Wel veel werk, maar het is het waard. We genieten en we vieren, want God heeft ons Zijn Zoon gegeven! De regen had het al aangegeven: een gezegend kerstfeest! 

Kerk Lolwa 3

Over de schrijver: Corine Godeschalk woont samen met haar man Mark en hun drie kinderen in de Democratische Republiek Congo. Ze zijn als zendingswerkers uitgezonden met de GZB. Sinds 2016 wonen ze op het Afrikaanse continent waar ze zich inzetten voor de gezondheidszorg vanuit de kerk. Dit artikel is gebaseerd op hun tijd in Lolwa, een klein dorpje in het tropisch regenwoud van Congo, waar ze vanaf 2019 hebben gewoond. Helaas moesten ze in het voorjaar van 2022 plotseling vertrekken vanwege naderende ADF-rebellen. Het is er nu nog steeds onveilig. Dit jaar vieren ze daarom kerst in Bunia, de stad waar ze nu wonen.  


Reageren? Stuur een mail naar reacties@vrouwtotvrouw.nl