• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 3 januari 2022

Zondag, een feestdag?

Door: Wijnanda Hogendoorn

‘Hoorde je dat? Die organist speelde verder terwijl de psalm al afgelopen was. Haha, ik moest echt lachen. Hij merkte pas later dat niemand meezong.’ 

‘Ja, ik zou me echt schamen als ik hem was.’ 

‘Zag je trouwens dat…’ 

Je komt net uit de kerk en hoort de gesprekken aan. Wat hebben je kinderen opgevangen van de preek? Wat is blijven hangen van de dienst? Zijn dat de dingen waar ze zo om moesten lachen of is er meer? 

Een tekst die bij mij is blijven haken is Exodus 31:13. Toen ik hem hoorde, raakten de woorden me. ‘Je moet Mijn sabbat in acht nemen, want die dag is een teken tussen Mij en jou, zodat iedereen weet dat Ik de HEERE ben, die jou heiligt.’  

Bijzonder, vind je niet? Elke week krijg je een dag om Gods verbond met jou en je kinderen te vieren. Hoe ga jij daarmee om? Is het voor jou ook een feestdag – zoals God het instelde voor Zijn volk? Of zie je soms op tegen deze dag die zo speciaal is? 

Luther heeft de wet op rijm gezet. Bij het vierde gebod dichtte hij: ‘De rustdag zal geheiligd zijn. Heradem dan. Laat groot en klein gedenken wat God heeft gedaan. Zo zegent Hij uw bestaan.’ Het is een dag om op te ademen, om alles te laten rusten en Gods daden te gedenken. Tja, en dan kom je uit de kerk en gaat het gesprek over … alles behalve de preek.  

Je duikt de keuken in om wat in te schenken. Maak jij van het koffiedrinken op zondag iets bijzonders, zodat dat moment de feestvreugde benadrukt? Dan wordt het iets om naar uit te zien! Maak of koop je iets wat de kinderen lekker vinden en waarmee je ze kunt verwennen?   

‘Het was fijn om vanmorgen in de kerk te zijn!’ Je voelt je misschien ‘verplicht’ om het gesprek over de preek te laten gaan. Je zult merken dat het niet altijd lukt. Probeer dan woorden te geven aan wat in jouw hart leeft. Voor kinderen is het lastig om geloofsbelevingen onder woorden te brengen als ze daarin geen voorbeeld hebben. 

Weet je waar je jouw kinderen blij mee kunt maken? Vinden ze het leuk om (om de beurt) samen met jou te bedenken wat ze op zondag gaan eten – en dat met jou klaar te maken? De voorpret kan geweldig zijn; samen een lijstje samenstellen en de producten halen in de winkel! 

Of verras je hen met een uitgebreid spelletjesmoment? Of een voorleesuurtje? Of gaan jullie – met een zoekkaart – de natuur in? Of neem je de tijd om alle knutselspullen voor de dag te halen? Er zijn heel veel manieren om deze wekelijkse verbondsdag tot een feestdag te maken. ‘Zo zegent God jouw bestaan,’ onderstreept Luther. 

Tip: kinderen vinden het leuk om met een luistervraag naar de kerk te gaan. Die luistervraag kun je tijdens het koffiemoment na de dienst bespreken. Bedenk tijdens het ontbijt als gezin een luistervraag. Of laat de kinderen tijdens de preek twee gespreksvragen verzinnen. Zo heb je altijd iets om over te praten! 


Wijnanda Hogendoorn is moeder van vier opgroeiende kinderen en werkzaam in het onderwijs. Ze heeft veel ervaring met het maken/bedenken van werkvormen en verwerkingen rondom Bijbelgedeelten.