• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 13 december 2021

Zingend naar school

Door: Wijnanda Hogendoorn

Hoe gaat het op de school van jouw kind(eren) met het psalm- of liedrooster? Sommige leerkrachten maken er iets moois van en bij elke geleerde psalm mogen de kinderen een hokje kleuren of een sticker plakken. Anderen geven een lijst mee met data waarop je kunt zien welk lied voor die week aan de beurt is.
Heb jij ook zo’n overzicht liggen?

Op de meeste scholen wordt de psalm of het lied van die week elke dag een aantal keren gezongen. Voor de kinderen is het duidelijk welk lied aan de beurt is. Hoor jij de kinderen thuis ook weleens zingen?

Het treft mij als ik merk hoeveel kracht de muziek heeft – ook voor mensen die helemaal niet muzikaal zijn. Soms betrap ik mezelf erop dat er een melodie in mijn hoofd rondzingt van een deuntje dat ik eerder die dag heb opgevangen. Terwijl ik er niet eens bewust naar op zoek ben geweest …
Heb jij dat ook? Wellicht ben je heel muzikaal en speelt muziek een grote rol in jouw leven! Als je hart gericht is op muziek, zul je vast elke dag wel een melodie met je meedragen.

Hoe bijzonder is dan het rooster dat jouw kind mee naar huis neemt van school. Elke week een mooi lied om te leren. Elke week een tekst die met je meezingt in je hoofd en hart!
Welke plaats krijgt het lied in jouw gezinsleven? Welke vorm hebben jullie daarvoor gevonden?

Toen onze kinderen allemaal een psalm leerden op school, zongen we na iedere maaltijd alle liederen die voor die week aan de beurt waren. En als het dan vakantie was, misten we het schoolrooster en zochten we als gezin een vakantiepsalm op. Om in die week met elkaar te zingen en te leren.

De psalmwoorden die je die dag zingend bidt tot God, blijven nog lang in je hart naklinken. Terwijl je de bekers van je kinderen vult, de tassen tevoorschijn haalt, betrap je jezelf erop dat je de melodie neuriet. Je helpt je kinderen met hun jassen, haalt de veters uit de knoop en pakt de fietsen uit de schuur – en nog steeds zingt je hart.

En soms … zing je samen met je kind het lied nog eens, op de fiets. Of gebeurt dat bij jou niet?
Ben je God ook zo dankbaar dat Hij ons psalmen en liederen geeft? Teksten die jouw gemoed zo mooi verwoorden – ook als je zelf even geen woorden vindt?!


Wijnanda Hogendoorn is moeder van vier opgroeiende kinderen en werkzaam in het onderwijs. Ze heeft veel ervaring met het maken/bedenken van werkvormen en verwerkingen rondom Bijbelgedeelten.