• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 24 februari 2022

Een pijnlijk verhaal

De eerste keer ontmoet ik haar tijdens de lunch. Een echte Havenlunch (pré corona) bestaat uit een gezellige groep mensen rondom de tafel. We eten regelmatig tosti of een broodje knakworst. Niet het meest gezond, maar wel een jarenlange traditie. En wie durft dat te doorbreken?  

We kletsen met elkaar. We zijn even oud en praten over onze toekomstplannen. Eerst praten we over koetjes en kalfjes. Maar dan neemt het gesprek een andere wending. Ze vertelt dat ze dolgraag kinderen wil. Maar dat haar lichaam té beschadigd is door het werk in de prostitutie. Ze heeft eerst tijd nodig om te herstellen. Haar gezicht vertrekt als ze dit deelt. Terwijl ze verder praat, blijven deze woorden bij mij hangen. Beschadigd. Door het ‘werk’ wat je moet doen.  

Een paar maanden later kom ik haar opnieuw tegen. Ik mag haar interviewen en ze vertelt mij haar levensverhaal. Ze heeft als klein meisje nare dingen meegemaakt. Als tiener komt ze in handen van een verkeerde ‘vriend’.  En terwijl ík bezig was met mijn studiekeuze, het op-kamers-gaan-wonen en gezellige dingen deed met mijn vriendinnen, belandt zij op haar achttiende in een seksclub.  

Nu is ze uit de prostitutie gestapt en heeft ze een doel. Ze heeft een duidelijke visie: “Nederland moet wakker worden en gaan beseffen wat er écht gebeurt in de prostitutie!” Ik ben onder de indruk van haar verhaal en van haar wilskracht. Wát een krachtige vrouw zit er tegenover mij. Tegelijkertijd zie ik ook een getraumatiseerde vrouw die het elke dag moeilijk heeft met haar verleden.  

Onlangs vroeg mijn collega – maatschappelijk werker bij De Haven – gebed voor haar. Ze heeft het zwaar. Haar hele leven heeft ze gehoord dat ze alleen goed is voor de seksindustrie, en nu galmt deze leugen dagelijks door hoofd. Het is een zwaar gevecht. Ze balanceert elke dag op het randje van wel of niet teruggaan naar de prostitutie. 

Elke dag bidt het team van De Haven voor de vrouwen en mannen die wij ontmoeten. Voor hen die gedwongen achter een raam staan of in een seksclub werken. We bidden voor vrouwen die bezig zijn met een uitstaptraject, en voor hen die deze keuze nog niet durven te maken. Want de keuze om uit de prostitutie te stappen, is zo ontzettend ingewikkeld als je beschadigd bent door anderen. Vandaag bidden we ook voor haar. Bid jij mee? 


Anneloes Meijer werkt als communicatiemedewerker bij Stichting De Haven. De Haven is er voor moeders, dochters en zussen in de seksindustrie. De Haven biedt veldwerk, prostitutie maatschappelijk werk en een uitstapprogramma op maat. De Haven zoekt deze (voornamelijk) vrouwen op en is respectvol present als stoppen geen optie is. Ga naar www.dehaven.nl voor meer informatie.    

Reageren op dit artikel? Stuur een mail naar reacties@vrouwtotvrouw.nl