• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 27 januari 2022

Aan tafel!

Door: Wijnanda Hogendoorn

Met een nadenkende blik staar je naar alle uitgestalde groenten in de supermarkt. Wat zul je vandaag eens klaarmaken? Het moet iets makkelijks zijn, want je hebt niet veel tijd. Het is ook wel handig als de kinderen het allemaal lusten, want anders kan de maaltijd erg lang duren … 

Worteltjes? Gisteren nog gegeten. Broccoli? Ja, maar wat moet je er dan bij doen. Bonen? Best veel werk. Zucht. Je blik valt op de voorgekookte bietjes – die neem je. Uitje bakken, bietjes in kleine blokjes snijden of raspen, nog wat kruiden of pitten erover en klaar. Je doet ook nog een krop sla in je mandje; vind je zelf altijd wel lekker erbij. In het volgende schap ga je op zoek naar een blik(je) kikkererwten. Dat vinden ze lekker om erbij te eten. Even invetten en een half uurtje in de oven – heb je er zelf geen omkijken naar – en ze komen er geroosterd uit. Thuis heb je nog wel aardappels liggen. Als je die in kleine blokjes snijdt en een paar minuutjes op vol vermogen in de magnetron doet wanneer jij het eten opschept, is alles tegelijk klaar.  

Opgelucht dat je voor vandaag een snel en heerlijk menu hebt bedacht, snel je naar huis. Wat is dat toch dat we zo gehaast zijn en onze agenda’s uitpuilen? Waar hebben we last van? Voor een spontaan gesprekje tussendoor heb je soms bijna geen tijd … En ’s avonds aan tafel? Is er dan wel voldoende tijd voor elkaar? 

De rest van de dag ben je bezig met van alles en nog wat. Later zoek je alle benodigdheden bij elkaar en begin je aan de voorbereidingen van het eten. Nadat je de kikkererwten hebt ingevet en in de oven gezet, begin je aan de bietjes. Je merkt dat je er plezier in hebt. Wat is God groot dat Hij zoveel verschillende voedingsmiddelen geeft waar je uit kunt kiezen. Wat een rijkdom heeft Hij in Zijn schepping gelegd en wat een Vaderliefde spreekt daaruit!  

Je roept iedereen aan tafel en met elkaar vragen jullie een zegen over alle culinaire weldaden. Terwijl de gesprekken de tafel vullen, merk je dat je inspanningen niet tevergeefs zijn. Dat is helaas weleens anders …  

Wanneer de maaltijd is afgelopen, zie je dat er nog wat over is. Wat doe je daarmee? Je laat Gods goedheid niet in de prullenbak verdwijnen, toch? Er zijn zoveel manieren om je restjes creatief te verwerken! Je ruimt alles af en je bedenkt wat je morgen met de overgebleven aardappels gaat doen … 

TIP: vang het sap van de kikkererwten op en bewaar een biet. Maak daar (voor zondag) lekkere roze koeken van! Glutenvrije Roze Koeken oftewel een Glacé Parade – Oh My Pie! 


Wijnanda Hogendoorn is moeder van vier opgroeiende kinderen en werkzaam in het onderwijs. Ze heeft veel ervaring met het maken/bedenken van werkvormen en verwerkingen rondom Bijbelgedeelten.