• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 23 oktober 2023

Online zending biedt kansen om onbereikten te bereiken

Tekst: GlobalRize

Met ruim 800 medewerkers en vrijwilligers deelt GlobalRize het evangelie van Jezus Christus via internet. Op plekken waar zendelingen en evangelisten niet kunnen komen, kan het evangelie vaak wel online verspreid worden. Dit biedt unieke kansen om mensen te bereiken.

Wij gaan als volgt te werk: in ruim dertig talen verspreiden we het evangelie online. Dat doen we onder andere via sociale media: we ontwerpen aantrekkelijke posts waarin we een Bijbelvers of gebed delen. Op die manier bereiken we elke maand wereldwijd tientallen miljoenen mensen. Veel van deze mensen zitten met vragen. Die kunnen ze via de chat stellen aan de beheerders van de Facebookpagina. We hebben chatteams die vervolgens de mensen te woord staan. Daardoor hebben al velen de weg naar Jezus Christus gevonden!

Ook adverteren we online op allerlei plekken met onze gratis online Bijbelcursussen. Mensen die zo’n cursus gaan doen, krijgen een persoonlijke mentor toegewezen. En als deze mensen hulp willen bij het vinden van een kerk bij hen in de buurt, dan kunnen wij hun deze hulp vaak bieden. Want ons motto is: van scherm naar kerk.

Ranglijst onbereikten

Ondertussen is het ontstellend hoeveel mensen wereldwijd niemand hebben die hun over Jezus Christus kan vertellen. GlobalRize heeft het bereiken van de onbereikten hoog in het vaandel staan. Elk jaar brengt de organisatie een nieuwe ranglijst onbereikten uit, met elke keer een net andere focus. In 2023 staan twintig onbereikte volken centraal. Deze ranglijst helpt de organisatie om op de juiste manier prioriteiten te stellen.

Onder onbereikt verstaan we dat minder dan één procent van een volk christen is. (Ter vergelijking: in het ontkerkelijkte Nederland rekent nog altijd ruim veertig procent van de bevolking zich tot een katholiek of protestants kerkgenootschap en gaat twaalf procent regelmatig naar de kerk.) Bij vijftien van de twintig volken op de ranglijst is de stand van zaken nog dramatischer: minder dan één op de duizend is christen.

Grote volken onbereikt

De Bengalen uit Bangladesh voeren de ranglijst aan met 157 miljoen mensen. Ook in India vinden we grote volken, bijna allemaal hindoeïstisch, die onbereikt zijn met het evangelie. Het is niet eenvoudig om in de talen van deze volken nieuwe teams op te zetten, omdat er simpelweg zo ontzettend weinig christenen zijn te vinden.

GlobalRize deelt het evangelie op dit moment in verschillende talen van India, zoals het Tamil en Telugu. Het is verreweg het beste als mensen zelf actief zijn in het bereiken van hun eigen volk. Daarom streeft GlobalRize ernaar om in verschillende landen nieuwe afdelingen op te zetten; dat streven is er ook voor India.

Bekende volken

Het grootste aantal onbereikte volken op de lijst is islamitisch. Onder hen vinden we ook volken die voor Nederlanders bekend zijn: Turken en Arabische Marokkanen. Het bereiken van moslims met het goede nieuws van Jezus Christus is een enorme uitdaging. Er bestaan onder moslims veel vooroordelen over de Bijbel. Daarom werken we binnen GlobalRize aan materiaal dat speciaal geschikt is om het evangelie met moslims te delen. Onlangs zijn we teams gestart in het Hausa en Fulani, talen die door moslimvolken in vooral Nigeria gesproken worden.

We horen bemoedigende geluiden uit verschillende van onze teams die vooral op moslims gericht zijn, zoals het Oezbeekse team. Dit team maakt melding van moslims die echte belangstelling tonen in het evangelie en het gesprek aangaan met de teamleden.

Veel mensen kunnen meedoen

Het mooie aan ons werk is dat allerlei mensen kunnen meedoen, ook mensen die weinig tijd hebben of die door een lichamelijke beperking aan huis gekluisterd zijn. Onder onze vrijwilligers zijn er heel wat die niet de hele dag kunnen werken, maar die wél elke dag een half uurtje of uurtje kunnen besteden aan het nakijken van lessen die cursisten hebben gemaakt of het ontwerpen van een mooie post voor sociale media. Bovendien is er bij online zending geen visum of paspoort nodig om mensen te bereiken; wél een hart dat klopt voor Jezus en voor mensen.

Voor meer informatie over ons werk, inspirerende verhalen en onze vacatures, ga naar onze website: www.globalrize.nl.