• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 31 augustus 2023

Boekrecensie ‘Onrustig is ons hart’

Door: Corine de Jong, redactielid Vrouw tot Vrouw online

Misschien herken je het ook wel, dat je er na de vakantie weer een beetje tegenop ziet dat alles gaat starten: school, werk, activiteiten in de kerk, enzovoorts. Je zit zomaar weer in de vaart van het leven met alle stress en onrust die dat soms kan geven.

In m’n vakantie heb ik een boek gelezen wat helpt om de rust te bewaren. Althans, dat hoop ik. 😉 ‘Onrustig is ons hart’, heet het. Met de prachtige ondertitel: Aandachtig leven in een veeleisende wereld. En dat wíl je toch als christen: aandachtig leven?!

De auteur, Niek Tramper, start met een proloog waarin hij vertelt over de dorpsgemeenschap waar hij is opgegroeid. Ook al weet je het, je staat toch weer verbaasd hoe ongelooflijk de wereld in een paar decennia is veranderd. Vervolgens komen er drie delen.

In het eerste deel, ‘Verlangen naar goede dagen’, lees je waarom onze tijd zoveel haastiger en onrustiger is dan vroeger. In het tweede deel, ‘Opstaan – in verzet tegen een veeleisende cultuur’, wordt er gezocht naar antwoorden, en hoe je tegen de stroom van de eisen van onze cultuur kunt inzwemmen. Het derde deel, ‘Een leefregel voor het innerlijke leven’, kenmerkt zich door praktische tips, of liever gezegd: het verkrijgen van levenswijsheid om aandachtig te leven.

Staan er veel nieuwe dingen in dit boek? Dat misschien niet zozeer, maar het stelt je wel weer op scherp om te bepalen wat nu écht belangrijk is in het leven, en hoe we met aandacht voor God en onze naasten kunnen leven.

Het is te merken dat de auteur de leefwereld van de jongeren, de zogenoemde millennials, goed kent. Het taalgebruik is laagdrempelig, en het boek leest als zodanig gemakkelijk weg.

Ik zou zeggen: neem en lees!