• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 28 mei 2022

Studeren in een peeskamer

Ik kan het mij nog goed herinneren: het examen op de middelbare school. Spannend was dat! Na een jaar lang voorbereiden, lessen volgen, examentrainingen maken en proeftoetsen oefenen was het zover. Met een pen, een flesje water, koekjes en flinke buikpijn begonnen we aan het eerste examen. Inmiddels kan ik er opgelucht op terugkijken: het examen gehaald en door met de volgende stap. Het voelde zo vanzelfsprekend om deze keuzes te kunnen maken als tiener. 

In april hebben de studenten aan de Taalacademie bij De Haven ook examen gedaan. Als ik de afgelopen weken achter mijn computer bij De Haven zat, hoorde ik de studenten oefenen. Ze leerden Nederlands. Een moedige en belangrijke stap die verre van vanzelfsprekend is. Veel van de vrouwen die in de seksindustrie werken, spreken niet of nauwelijks Nederlands. Dit zorgt ervoor dat vrouwen erg afhankelijk zijn van anderen en daardoor een kwetsbare positie hebben. Stel je eens voor: je loopt buiten op straat en je begrijpt niets van wat je leest. De reclameborden, de bedrijfsnamen, de bijsluiter bij medicijnen, de uitleg bij een huisarts, de bewegwijzeringsborden. Het is een raadsel voor jou. Onlangs hoorde ik het verhaal van een cliënt. Zij heeft áltijd iemand nodig om haar ergens te brengen. En als ze op een plek komt die ze niet kent, raakt ze verdwaald. Ook al is het twee straten achter haar huis. En áls iemand bereid is om haar te helpen, vraagt deze persoon geld. Veel geld. Dát is de positie waar veel vrouwen in zitten. 

Scholing
Als een vrouw weet waar ze terecht kan met haar vragen en die stap zet, dan ontstaat er angst. Omdat ze dan tussen andere mensen terecht komt waarbij er vragen gesteld kunnen worden over wie je bent en wat je doet. Andere vrouwen schamen zich voor hun laaggeletterdheid of het gebrek aan scholing. Voor hen is elk concept van scholing spannend. Binnen de, voor hen vertrouwde, omgeving van De Haven bieden wij taalles aan op drie verschillende niveaus om vrouwen een kans te geven. 

Hongaars
Een van die vrouwen is Izabella. Een Hongaarse vrouw van 56 jaar oud. Jarenlang werkt ze voor haar familie in de prostitutie. Het liefst wil ze stoppen, maar ze weet niet hoe. Ze is onzeker over wat ze op haar leeftijd nog kan leren, en de wereld van prostitutie voelt vertrouwd. Ze kent de andere vrouwen. Met sommigen kan ze zelfs Hongaars spreken. Zij is hier alleen, wie moet haar de weg wijzen? Het onbekende is spannend. 

Taalles
Na een aantal gesprekken met veldwerkers en maatschappelijk werkers durft ze de moedige stap te nemen. Ze meldt zich aan voor de taalles! Elke week volgt ze Nederlandse taallessen en ze maakt grote sprongen. Ze studeert in haar peeskamer (werkkamer van een prostituee, red.) als er even geen klant is. Wat een powervrouw is zij! 

In totaal hebben elf vrouwen in april het examen afgelegd. Ze hebben wekenlang geoefend en gestudeerd. Tien vrouwen hebben het examen gehaald en hebben nu niveau A-1 behaald. Wat zijn we trots op deze grote stap! 


Anneloes Meijer werkt als communicatiemedewerker bij Stichting De Haven. De Haven is er voor moeders, dochters en zussen in de seksindustrie. De Haven biedt veldwerk, prostitutie maatschappelijk werk en een uitstapprogramma op maat. De Haven zoekt deze (voornamelijk) vrouwen op en is respectvol present als stoppen geen optie is. Ga naar www.dehaven.nl voor meer informatie.   

Reageren op deze blog? Stuur een mail naar reacties@vrouwtotvrouw.nl