• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 21 juni 2023

Goddelijke bescherming tegen toverdokters

Het is een paar jaar geleden dat dominee Dulla aankomt in zijn nieuwe dorp. Zijn nieuwe gemeente is hem toegewezen door de CCAP Blantyre Synode. Al snel voert hij de eerste gesprekken met zijn dorpsgenoten en wordt hij gewaarschuwd. “Extra bescherming kun je vinden bij de toverdokter in het dorp, je neemt een groot risico als je dit niet doet.”  

Een tijdje geleden kwam Herman thuis met het indrukwekkende verhaal van dominee Dulla. In één van de vele kleine plattelandsgemeentes van Malawi spraken Herman en de dominee over de kracht van gebed.  

Toverdokters hebben in Malawi een belangrijke positie binnen de gemeenschappen. Dorpsgenoten proberen het geluk van hun buren, vrienden en familieleden te beïnvloeden met toverspreuken en de macht van de toverdokter. Een dergelijke waarschuwing die dominee Dulla krijgt is niet vreemd in dit deel van Malawi. Toch besluit de predikant om de waarschuwing in de wind te slaan. “Christus is mijn bescherming”, zo getuigt hij!  

Een paar nachten later lijkt het mis te gaan. Het is donker, en in Malawi is het dan ook echt donker. Er is weinig verlichting rond het huis. Het gezin van Dulla gaat dan ook vroeg slapen. Om vijf uur gaat de zon op, dat is een mooi moment om de dag te beginnen. Midden in de nacht schrikt Dulla wakker van lawaai buiten. Op het erf voor zijn huis staan twee auto’s. Bij beide voortuigen is de motor aangeslagen, terwijl de sleutels niet in het contact zitten. De predikant roept naar zijn bewaker: “Wat is er aan de hand, heb jij de motors aangezet? Of zijn er dieven?” De bewaker antwoordt ontkennend. Aangekomen bij zijn auto zet Dulla de motor uit met de sleutel. Als hij uit de auto stapt om de andere auto uit te zetten, begint de motor van de eerste auto weer te brullen. Een tijdje loopt hij heen en weer tussen beide voertuigen. Telkens als hij de motor uitzet, gaat deze vanzelf weer aan. Hier is meer aan de hand! De dominee begint te bidden: “God, Schepper van hemel en aarde”, roept hij uit. “Help mij!”

Op dat moment vallen beide voertuigen stil. “Het is een verhoring op mijn gebed,” zo eindigt de predikant zijn getuigenis tijdens één van de Bijbelstudies. De Heere God is groter en machtiger dan welke kracht en macht dan ook.

Ik ben onder de indruk van zijn verhaal. Het is een van de vele verhalen die ons hier aan het denken zetten. Als Nederlandse christen lijk ik deze geestelijke strijd weleens te onderschatten, maar in Malawi wordt het weer aangescherpt. De macht van het boze tegenover de almachtige kracht van onze Heere God. Zo concreet aanwezig in het leven van elke dag. 


Anneloes is samen met haar man Herman en zoon Ralf door de GZB uitgezonden naar Malawi. Samen werken ze voor CCAP Blantyre Synode kerk. Via hun Instagram account Meijers met missie houden ze je graag op de hoogte.