• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 8 november 2021

Zondagmorgen

Door: Wijnanda Hogendoorn

Dit had je nu net willen voorkomen. Je was expres vroeg opgestaan, je had de rust gezocht om stille tijd te houden en de dag in Gods handen te leggen. Op je gemak had je de ontbijttafel klaargemaakt, de kinderen geroepen en in alle rust met elkaar gegeten. De klok werkte mee; je was heerlijk op tijd. De jongens pakten de lego terwijl jij de jongste aankleedde en alles klaarmaakte om naar de kerk te gaan.  

En toen… Toen was het tijd om te gaan en je vroeg de jongens nog even snel de lego op te ruimen. De oudste luisterde en ging aan de slag. Maar tijdens het opruimen, nam hij ook de creatie van zijn broertje mee. Dat was niet de bedoeling… 

Voordat je er erg in had, waren de jongens eigenhandig voor hun recht opgekomen en waren ze elkaar te lijf gegaan. Dit had je net willen voorkomen. 

Als je terugkijkt naar de voorbije zondagmorgens zie je bijna een terugkerend refrein. Hoe je ook je best doet om het te voorkomen – het gebeurt. Er is iets waardoor je tegengehouden wordt om ongestoord en verlangend naar de kerk te gaan. 

Onlangs probeerde je vriendin je te bemoedigen. Haar woorden klonken je vreemd in de oren. Ze zei: ‘Wees er maar blij mee dat die dingen gebeuren.’ Nou, je bent er alles behalve blij mee. Dit is toch Gods bedoeling niet? 

‘Wanneer God niet werkt in jouw leven en gezin, vindt de duivel het prettig en heeft hij ook een rustige zondag(morgen). Maar zodra het niet gaat zoals hij het wil, moet hij aan het werk. En dat gebeurt dus in jouw gezin.’ 

Je was er toen blij mee geweest. Maar nu zit je met een ruzie waar je eigenlijk geen tijd voor hebt om die op te lossen. Een ding weet je wel: de duivel moet nu niet zijn zin krijgen 

Op je hurken ga je bij de jongens zitten die treuren op de legopuinhopen. Om een oeverloze discussie te voorkomen, vertel je hun wat je gezien hebt.  

‘Wat hebben jullie fijn gespeeld, jongens. Ik zie dat jullie heel hard bezig zijn geweest. Dat vind ik echt heel fijn.’ 

Ze bedaren door jouw lovende woorden. ‘Jullie hebben het echt snel opgeruimd, hoe hebben jullie dat gedaan? Jullie wisten zeker dat ik daar heel blij van word! Kom, dan gaan we gauw onze jas en schoenen zoeken. Zijn die gisteren ook zo netjes opgeruimd, denk je?’ 

Word je er soms ook zo moe van? Iedere keer die strijd, iedere keer de duivel die van alles probeert? Focus je dan op Jezus en Zijn opstandingskracht. Hij heeft alles overwonnen en wil jou helpen in de strijd tegen de duivel – juist op de zondagen! 


Wijnanda Hogendoorn is moeder van vier opgroeiende kinderen en werkzaam in het onderwijs. Ze heeft veel ervaring met het maken/bedenken van werkvormen en verwerkingen rondom Bijbelgedeelten.