• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 29 december 2022

Vrede

Vrede: iets waar we juist in deze periode van het kerkelijk jaar veel over nadenken. Vrede op aarde. Iets wat in Nederland vanzelfsprekend lijkt, als je uitkijkt over de slaperige dorpjes op het platteland. Maar helaas gaat vrede voor veel delen van de wereld helemaal niet zo vanzelf. Colombia is zo’n land waar het niet altijd even vredig is. Bijna een kwart van de mensen leeft er onder de armoedegrens en miljoenen mensen zijn binnen het land van hun eigen grond verdreven als gevolg van de jarenlange burgeroorlog die er gewoed heeft. De twee partijen van de oorlog hebben de Colombianen ongekend veel leed aangedaan. Is er bij hen wel ruimte voor vrede?

In de kerk bespraken we eerder dit jaar de thema’s recht en genade. Wanneer moet er recht gedaan worden? En wanneer is er ruimte voor genade? Ik zelf zou door de geschiedenis van Colombia eerder aan recht en gerechtigheid denken. Compensatie, celstraffen, herverdeling van het land en geld. Maar nee, de predikant zei iets wat mijn activistische hart raakte: genade gaat voor recht. In theorie is dat makkelijk te zeggen, vooral voor ons Nederlanders. Maar ieder gezin in Colombia heeft wel een persoon verloren – vermoord of vermist. Wat een prachtige reflectie van Gods oneindige liefde en genade voor elk van ons is deze oproep!

“Als we vrede willen, zullen we moeten vergeven”, zei de dominee. “Als we vrede willen, zullen we genadig moeten zijn. De guerillastrijders, de paramilitairen: vergeven. God vergeeft ons ook, iedere keer. Wat we ook verkeerd doen. En juist die genade mogen we uitstrekken naar de mensen om ons heen.”

Een kinderopvang in het centrum van Bogotá. Een stuk of 50 kinderen uit de sloppenwijken van deze Colombiaanse stad. Een idealistische Nederlandse twintiger die een jaar in Colombia woont omdat ze zich in het hoofd gehaald heeft dat dit voor haar de plek is om goed te doen. De cocktail waaruit mijn leven bestaat, dit jaar. Elise Verschuure geeft een inkijkje haar leven als zendingswerker – in dat wat goed gaat en ook dat wat minder goed gaat. In de dingen die ze leert en de dingen die ze nodig af moet leren.


Reageren? Stuur een mail naar reacties@vrouwtotvrouw.nl