• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 15 augustus 2023

Deze 12 dingen leerde Anneloes in Malawi

September 2022. De maand waarin we aankomen in Malawi. Een nieuw land, nieuw huis, nieuw werk, nieuwe mensen en een nieuwe cultuur. Je leven op z’n kop. Het is nu bijna twaalf maanden later en wij staan op het punt om dit prachtige land te verlaten.

Terugkijkend naar het afgelopen jaar kan ik alleen maar concluderen dat we ontzettend veel hebben geleerd. Daarom wijd ik hier graag deze laatste blog aan: twaalf lessen vanuit Malawi. Voor elke maand één.

Eén. “God is good, all the time”: wordt uitgesproken door de predikant, waarop de gemeente eensgezind antwoord: “All the time, God is good!”. Ik ben onder de indruk van het rotsvaste vertrouwen dat Malawiërs hebben. ‘Dankt God in alle omstandigheden’ wordt hier écht beleefd.

Twee. Leven in een nieuw land is niet makkelijk. Als alles wat vertrouwd is, wegvalt dan is het leven ingewikkeld. Alles moet opnieuw opgebouwd en uitgevonden worden. Natuurlijk hoef je dit niet allemaal zelf te doen, wij hebben ook ervaren dat het belangrijk is om vrienden in je omgeving te hebben die je wegwijs kunnen maken in het nieuwe land.

Drie. Armoede gaat verder dan het hebben van honger. Opgroeien in armoede bepaalt je identiteit en daarmee alle keuzes die je hebt in het leven. Of beter gezegd, het gebrek aan keuzes. Armoede gaat over vragen als ‘heb ik vanavond nog te eten?’ tot aan ‘heb ik recht van spreken in deze wereld?’

Vier. Boven de 35 graden vindt men het in Malawi ook gewoon warm. Warmte went tot op zekere hoogte. Maar als het in de buurt van je lichaamstemperatuur komt, is het gewoon voor iedereen heet. Onder een grote boom of in verkoelend water zijn de populaire plekken tussen twaalf en drie.

Vijf. Leven met christenen uit een andere cultuur laat de veelkleurigheid van Gods kerk zien. Klappende en dansende vrouwen, predikanten die gedragen uit de Bijbel lezen en zingende kinderen. Een heel gewoon beeld in een gemiddelde Malawische kerk. Het christelijk geloof wordt overal ter wereld anders geuit. We kunnen van elkaar leren, en daarmee de rijkdom zien van het Koninkrijk van God.

Zes. Mensen in Malawi zijn ongelooflijk vriendelijk en behulpzaam. Ik rij weg bij mijn werk en hoor een schrapend geluid. Een plaat valt onder de auto vandaan. Een beetje wanhopig stap ik uit, van de ANWB hebben ze hier nog nooit gehoord. Maar voordat ik mijn man kan bellen, liggen er vier mannen onder mijn auto. Met tiewraps maken ze de plaat weer vast. Vijf minuten later zijn ze klaar en lopen ze verder. Een van de tientallen voorbeelden waarin mijn landgenoten mij het afgelopen jaar te hulp zijn geschoten.

Zeven. Als het zes maanden niet regent, is het stoffig. Echt stoffig! Een windvlaag door de straat en het stof ligt weer in het achterste hoekje van mijn kledingkast. Witte kleding heeft dan ook geen lang leven in Malawi.

Acht. Een goede auto is een musthave in Malawi. Het grootste gedeelte van de Malawische bevolking heeft geen auto en gaat vooral lopend door het leven. Als je dan een auto aanschaft, koop er eentje die de diepe kuilen en hobbelige zandwegen kan trotseren.

Negen. Het is een voorrecht om in een land als Nederland geboren te worden. Na twaalf maanden keren we tijdelijk terug naar Nederland. Een land met goede zorg, fijne wegen, genoeg te eten, een prettig klimaat, veel rijkdom. Waar je wieg staat, bepaalt een groot deel van je leven. Dat heb ik in Malawi meer dan ooit ervaren.

Tien. Zending doe je samen. Zending is niet alleen een roeping van de zendingswerkers. Het is een roeping voor elke christen. Samen steunen en vormen we Gods wereldwijde kerk. Ieder vanuit zijn eigen positie en plek.

Elf. Zuidelijk Afrika is prachtig. Rode wegen, een felle zon tegen de strakblauwe lucht, groene bomen, oneindige vlaktes, maar ook prachtige vergezichten vanaf hoge heuvels. En dan heb ik het nog niet over de prachtige olifanten, gazelles, leeuwen, zebra’s en allerlei veelkleurige vogels die je hier in het wild kunt spotten.

Twaalf. Ga met God en Hij zal met je zijn. Het afgelopen jaar was – naast alle mooie dingen – zwaar en soms eenzaam. In al deze uitdagingen hebben we voortdurend mogen vertrouwen op onze Vader. Zijn aanwezigheid was de rode draad door onze uitzending.

Anneloes is samen met haar man Herman en zoon Ralf door de GZB uitgezonden naar Malawi. Samen werken ze voor CCAP Blantyre Synode kerk.

Dit was haar laatste blog, maar via hun Instagram account Meijers met missie houden ze je graag op de hoogte.