• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 23 oktober 2021

Danken!

Door: Wijnanda Hogendoorn

‘Welke drie dingen vond je het leukst vandaag?’ 

Je zit op de rand van het bed van je zoon en praat na over de afgelopen dag. Over je vraag moet hij even nadenken en er verschijnt een rimpel boven zijn ogen. 

Je denkt terug aan een artikel dat je ergens las. ‘Dankbare mensen zijn gezonder, gelukkiger en meer tevreden’ stelde de auteur. Het opnoemen van positieve dingen aan het eind van de dag heeft duidelijk een positieve weerslag op je geest. Zou je dit ook je kinderen niet willen leren? Het opnoemen – en het oog krijgen – voor de positieve dingen in het leven stemt een mens dankbaar en maakt je gelukkig. 

Wat merk je toch vaak dat het menselijk oog gefocust is op fouten en gebreken! Je kinderen krijgen op school hun toets terug waarin alle fouten aangegeven zijn en van het totaalcijfer afgetrokken. Waarom worden onderaan niet alle goede antwoorden opgeteld? 

En waarom valt het juist op dat de kaas ontbreekt op de ontbijttafel, terwijl je dochter je wilde verrassen en alvast de tafel heeft gedekt? 

Als je zoon thuiskomt met een kleurplaat die hij die dag op school heeft gemaakt, zie je dan het prachtige geheel of valt je oog op dat ene detail dat niet correspondeert met de werkelijkheid? 

De vraag die hiermee samenhangt is: hoe kijk ik naar mezelf? Zie ik bij mezelf ook alleen de missers? Of kijk ik daar liever niet naar en focus ik me daarom op de gebreken van anderen – en die van m’n kinderen? En is dat het onderwerp van mijn gedachten en gesprekken? 

Er verschijnt een glimlach op het gezicht van je zoon. ‘Ik weet het! Vandaag vond ik het leuk dat ik hulpje mocht zijn op school. Ook vond ik het leuk om bij Jasper te spelen. En…’ 

‘En verder?’ 

‘Verder weet ik niet.’ 

‘Vond je het niet fijn om ook vandaag weer over de Heere Jezus te horen? Dat je Hij altijd jouw zonden wil vergeven?’ 

Zoonlief knikt.   

‘Weet je intussen nog meer dingen om voor te danken of zullen we dan nu samen bidden en de dingen noemen die jij zo bijzonder vond vandaag?’ 

Wat is het fijn om gefocust te zijn op de positieve dingen in het leven. De nieuwe dag die je van God krijgt, de vergeving door Zijn Zoon – en alle andere (kleine?) dingen die gebeuren. De zonnestralen, het bemoedigende appje, de glimlach van…  

Je staat versteld van Gods goedheid voor jou. Je kunt gewoon niet meer stoppen met danken (Kol. 4:2)! 


Wijnanda Hogendoorn is moeder van vier opgroeiende kinderen en werkzaam in het onderwijs. Ze heeft veel ervaring met het maken/bedenken van werkvormen en verwerkingen rondom Bijbelgedeelten.