• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 8 februari 2023

Een warme trui en een lage thermostaat

Door: Hannah Neele

Ik zal eerlijk toegeven dat ik even moest wennen aan die nieuwe temperatuur in huis. Zoals in veel huishoudens, ging ook hier de thermostaat een graadje lager. Of beter: twee graden lager. Ook de temperatuur van het water schroefden we omlaag en met succes. We verbruikten aanzienlijk minder.

Beschamend vond ik het wel. Waarom heb ik een dure rekening nodig om te gaan besparen? Waarom was dit nog geen vanzelfsprekendheid? De oorlog die zorgde voor een hogere rekening was de druppel, maar die stille rampen die de klimaatcrisis veroorzaakt hadden nog geen invloed op de stand van mijn thermostaat. Zo bezien was het een goede eyeopener, want de hoeveelheid energie die ik met één winter wist te besparen is enorm. Een onbewuste, duurzame keuze dus. Wist je trouwens dat mensen in landen als de Filipijnen, Burkina Faso en Tsjaad al dagelijks concrete gevolgen van klimaatverandering ervaren? Zo is de zaaikalender in Zuidelijke landen in de war, omdat het minder vaak regent. En als het regent, gaat het er zo hard aan toe dat het ten koste gaat van de oogst. Op de Filipijnen vinden er steeds vaker natuurrampen plaats vanwege de opwarming van het water in de oceaan. Het gevolg: extremere tyfoons die enorme schade aanrichten.

Wollige voeten

Goed, terug naar Nederland. Terwijl ik in de wenfase zat, probeerde ik het mijzelf zo aangenaam mogelijk te maken. Als eerste haalde ik wol in huis. In de vorm van pantoffels die voelen als zachte schaapjes. Yes, dat werkt! Mijn voeten zijn lekker warm, en je weet het misschien, als je voeten koud zijn … warm je niet zo makkelijk op.

Pak voor thuis

Wat ook een leuke optie is voor de koukleumen die maar niet kunnen wennen aan een lagere temperatuur in huis: een heus huispak. En maar hopen dat de bel niet onverwacht gaat. Een huispak is vaak gemaakt van fleece en dat is helaas niet de duurzaamste keuze. Probeer op Vinted of Marktplaats een lekker pak te vinden waarin jij lekker in het hoekje van de bank kan kruipen (liefst zonder fleece, of lees de andere tips in het linkje hierboven). Kopje thee en fairtrade chocolade in de hand en je zit erbij als een koningin.

Zonder gekheid

Minder energie gebruiken is super duurzaam. Vooral als de energie van jouw aanbieder wordt vergaard uit niet-hernieuwbare bronnen zoals kolen en gas. In Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan de productie. Als je hoopt dat jouw keuze voor groene stroom ervoor zorgt dat er ook echt meer duurzame energie wordt opgewekt, kan je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie, of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen. Wil je weten hoe jouw energieleverancier scoort? Je ziet het in dit overzicht. De groenste keuze blijft wel: minder verbruiken. Dus een vraag voor jou op deze 17e Warmetruiendag: zet jij ‘m nóg een graadje lager?