• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 18 april 2023

Een inspirerende vrouw

Als Lyca de grote stalen poort voor haar huis opentrekt, komen we aan op een kleine binnenplaats. De zon schijnt fel, de grond is droog en rood. Eén boompje in het midden van de tuin geeft een beetje schaduw. Achterin zitten, onder een afdak van golfplaten, twee mannen achter hun naaimachine. Met hun voeten trappen ze het pedaal in, en ratelend raast de naald over de stof.  

Via kennissen kom ik voor het eerst in contact met Lyca. Een bijzondere vrouw die zich vol passie inzet voor haar Malawische medemens. Ze bezoekt vrouwen en jongeren in gevangenissen. Evangeliseert onder hen en deelt goederen uit waar een gebrek aan is achter de tralies. Daarnaast heeft ze een eigen naaiatelier, waar ze samen met haar personeel jurken, rokken en kinderkleding fabriceert. Ze maakt mooie tassen voor de GZB-dag en ik ben vandaag bij haar om dit te bespreken en de eerste tasjes op te halen. 

De mannen die ik vandaag ontmoet, werken al een tijdje bij Lyca. Ze zijn blij met hun baan in het naaiatelier. Lyca vertelt mij dat deze mannen kansloos waren op de Malawische arbeidsmarkt. Dankzij hun werk in haar bedrijf kunnen zij zichzelf en hun gezinnen onderhouden.  

Werkloos
Malawi kampt al jarenlang met hoge werkeloosheidscijfers, met alle gevolgen van dien. Volgens schattingen van De Internationale Arbeids Organisatie (IAO) zal het aantal toenemen omdat steeds meer scholieren de arbeidsmarkt zullen betreden; nu ongeveer 300.000 jongeren per jaar, terwijl slechts 35.000 nieuwe banen per jaar beschikbaar komen. Een uitzichtloze situatie, zo lijkt het.  

Dat wil overigens niet zeggen dat er niet gewerkt wordt in het land. Als je over straat loopt, zie je het land in beweging. Overal proberen mannen en vrouwen hun bakken druiven, zakjes macadamia noten, kippen, schoenpoetsmiddel, honden, geiten, kleding, konijnen, duiven of muizen op een stokje te verkopen. Een sterke ondernemersdrang zorgt ervoor dat mensen in Malawi bezig blijven en er alles aan doen om zichzelf, hun gezin en misschien wel hun hele familie te kunnen onderhouden.  

Inspirerend
En toch lossen al die kleine eenmanszaakjes langs de kant van de weg het grote werkeloosheidsprobleem niet op. Het is leven bij de dag. Overleven. In Malawi is dringend behoefte aan meer ondernemende mannen en vrouwen zoals Lyca. Kleine bedrijven die goedlopende producten maken. Kleine ondernemingen die mensen in dienst kunnen nemen en waarmee meerdere gezinnen gevoed kunnen worden.  

Een ondernemende vrouw zoals Lyca is inspirerend. Zij ziet de nood van de mensen om haar heen en zet dit om in actie! 


Anneloes is samen met haar man Herman en zoon Ralf door de GZB uitgezonden naar Malawi. Samen werken ze voor CCAP Blantyre Synode kerk. Via hun Instagram account Meijers met missie houden ze je graag op de hoogte.