• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 14 augustus 2023
  • Tags

Zeebaars in zoutkorst

Door: Adrie Middelkoop-den Hartog

Deze keer een bijzonder recept. Mijn man heeft ooit op een BBQ zeebaars in een zoutkorst gegeten. Hij vroeg of ik dat ook kon maken. Dus gezocht op internet naar recepten en het is gelukt. Het was heerlijk. Ik ben niet zo’n grote viseter maar dit was zó ontzettend lekker, dat ik het zeker nog eens ga maken.

Wat heb je nodig?
– Zeebaars (die van ons was 1,2 kg niet schoongemaakt)
– 1,5 kg grof zeezout
– 3 eiwitten
– Venkelzaad
– Korianderzaad
– Zwarte peperkorrels
– Verse tijm
– Citroen
– Bakpapier/ovenplaat

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 200˚C

Laat de zeebaars door de vishandel schoonmaken. Kop en staart mogen er aan blijven, maar als je dat niks vindt, laat die er dan ook afhalen.

Doe het venkelzaad, korianderzaad en de peperkorrels in een vijzel en maak ze fijn. Rasp de citroenschil (eerst goed wassen om de waxlaag te verwijderen). Niet het witte deel mee raspen, dat is bitter.  Snijd de citroen daarna in schijfjes. Spoel de takjes tijm even af onder de kraan.

Vul de buik van vis met de verse tijm, de kruiden en citroenzest. Doe een keukentouwtje om de vis, zodat alles in de buikholte blijft zitten en er ook geen zout  in komt. Kan ook met wat prikkertjes.

Doe het zout in een bak en meng dit met wat peperkorrels en venkelzaad. Doe de eiwitten erbij en kneed dit tot een soort sneeuwbal die net niet uit elkaar valt.

Leg bakpapier op een ovenplaat. Daarop leg je een laagje zout ter grootte van de vis. Leg de vis er op. Leg op de vis de schijfjes citroen.

Nu ga je de vis helemaal afdekken met het zout, goed aandrukken en zorg dat alles bedekt is.

Zet de vis in een voorverwarmde oven (200˚C) voor 35 minuten. De kerntemperatuur is 60 graden.

De zoutkorst is nu keihard geworden. Breek de korst voorzichtig open en verwijder de bovenkant. Haal dan het vel er af en voorzichtig het visvlees van de graat.

Door het goed bedekken van de vis met de zoutkorst blijft tijdens het bereiden alle vocht en stoom in de zoutkorst. De vis is hierdoor supermals.