• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 2 september 2022
  • Tags

Varkenshaas met zoetzure saus uit de Römertopf

Speciaal voor mensen die een Römertopf hebben, dit is een poreuze, aardewerken ovenschaal. En als je geen Römertopf hebt is dit misschien het moment om hem aan te schaffen. 

Voor gebruik zet je de schaal 15-30 minuten in koud water, zodat de schaal dit vocht opneemt. Je zet dan de Römertopf met ingrediënten in de koude oven zodat de schaal langzaam opwarmt. Tijdens het bakproces verdampt het water, waardoor er een soort stoomoven ontstaat. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren en de smaak blijft behouden.

Wat heb je nodig?

2 varkenshaasjes
Peper en zout
Sap van een halve citroen
2 eetlepels bloem
1 eidooier
1 klein blikje ananasblokjes met sap
1 ui
250 ml bouillon
½ blikje tomatenpuree
1 flinke theelepel kerriepoeder
1 eetlepel maïzena
Scheut ketjap
Suiker
Atjar tjampoer
Zure room

Voor gebruik van de Römertopf plaats je deze eerst minimaal 30 minuten in koud water (in de gootsteen). Het vocht wordt dan in de ovenschaal opgenomen. Daarna vul je de römertopf met de ingrediënten van het onderstaande recept. Omdat de römertopf zeer gevoelig is voor temperatuurschommelingen, plaats je de schaal in een niet-voorverwarmde oven.

Snijd het vlees in plakjes van 2 cm. De bloem vermengen met zout, eidooier, citroensap en 2 eetlepels ananassap. De vleesplakjes door het deeg halen en deze in wat hete boter even aan beide kanten lichtbruin bakken, samen met de gesnipperde ui. Doe het over in de natgemaakte  Römertopf.

De bouillon roeren met de kerrie, tomatenpuree, maïzena en de blokjes ananas. Dit mengsel over het vlees gieten. Deksel op de schotel leggen en deze in den koude oven plaatsen. Stel de oven in op 180° C en laat het vlees gaar stoven in ca. 35-40 minuten.

Roer daarna de ketjap, eventueel wat suiker, 2 eetlepels zure room en wat atjar door de saus en warm nog even door.

Lekker met gekookte rijst.


Dit recept is aangeleverd door Adrie Middelkoop – den Hartog. Ook fan van koken of bakken? Deel je favoriete recept met ons!