• Gepubliceerd door
  • ds. Han Wilmink
  • Gepubliceerd op
  • 11 juni 2021
  • Tags

Salade met granaatappeldressing

Snel op tafel. Simpel maar lekker. Groene blaadjes, zacht en pittig tegelijk. Jonge smeuïge geitenkaas. Knapperige amandel met een rookaccent. Een licht scherp accent door de ui en dit alles vervolmaakt door een heerlijk aromatische dressing met een zoetje. Van zurigheid houden we immers niet.

De granaatappel behoort tot de gezegende vruchten in de Bijbel. Ze verwijzen naar overvloed, voorspoed en bovenal naar de liefde! Volgens rabbijnen bevat één granaatappel 613 pitjes, corresponderend met het aantal geboden in de Thora, de eerste vijf Bijbelboeken, het centrum van de joodse Bijbel, voor Jezus ‘de Schrift’. Wie de weg van de geboden, van de liefde gaat is een gezegend mens. Het kost niet veel moeite om je Jezus voor te stellen op die weg, ja als die Weg.

De amandel is in de joodse Bijbel, ons Oude Testament, een teken van hoop en verwachting van de Messias. De witte amandelbloesem kleurt de heuvels van Galilea in het vroege voorjaar en kondigt een nieuwe tijd aan. De winter is voorbij, het voorjaar ontluikt!

Benodigdheden

Voor de sla, voor zes personen:

  • 150 gram veldsla
  • 75 gram rucola
  • circa 100 gram jonge zachte geitenkaas in blokjes van 0,5 tot 1 cm
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • handjevol gerookte amandelen grof gehakt
  • 3 el granaatappelpitten
  • zeezout (bij voorkeur Fleur de sel) en vers gemalen zwarte peper

 

Voor de dressing:

  • 1/2 el grove mosterd
  • 3 el granaatappelmelasse of limonadesiroop van granaatappel
  • 2 el goede balsamicoazijn
  • 5-6 el mooie zachte olijfolie

Bereiding

  • Schik de sla, de kaas en rode ui losjes op de borden.
  • Strooi de amandel en de granaatappelpitten erover.
  • Klop de ingrediënten voor de dressing met een garde lobbig.
  • Druppel de dressing over de salade en geef het geheel nog een draai van de pepermolen en zeezout naar smaak.

Bron:

Bijbels Culinair, Han Wilmink