• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 27 oktober 2022
  • Tags

Appeltulbandcake

Door: Adrie Middelkoop-den Hartog

Ik had op een rommelmarkt een prachtige tulbandvorm gekocht, deze zat nog in de doos. Nu eindelijk een tulband gebakken. Het is een recept uit een oud boek van een vriendin. Echt een heerlijke tulband!

Wat heb je nodig?

  • 250 + 25 gr ongezouten roomboter
  • 2 eetl. paneermeel
  • 250 gr suiker
  • 4 eieren
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 ml melk
  • 2 handappels
  • Eventueel voor glazuur: 100 gr poedersuiker en 1,5 thl kaneel

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor tot 160 graden.
  • Vet de tulbandvorm in met 25 gram boter en bestrooi de binnenkant met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel uit de vorm.
  • Klop in de keukenmachine of met de handmixer de rest van de boter met de suiker en een beetje zout zacht.
  • Klop een voor een de eieren erdoor.
  • Zeef het bakmeel boven de kom en klop het geheel tot een glad beslag.
  • Mix de melk erdoor.
  • Schep de helft van het cakebeslag in de vorm.
  • Schil de appels en snijd elke appel in 8 partjes. Druk de partjes met de bolle kant in het beslag.
  • Schep de rest van het beslag erover en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur en 15.
  • Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen en stort daarna de tulband en laat hem op een taartrooster afkoelen.

Om het af te maken...

Je kan er poedersuiker overheen strooien met een zeefje, maar ook een kaneelglazuur maken.

Dit doe je door 100 gr poedersuiker met 1,5 thl kaneel en 1 tot 2 eetlepels water door elkaar te roeren tot er een dik glazuur ontstaat. Lepel het over de tulband en laat het stevig worden.

Ik had teveel water gebruikt voor het glazuur, dus zakte het gelijk de cake in. Maar eerlijk gezegd: dat gaf toch wel een heerlijk zoet, knapperig randje.


Reageren? Stuur een mail naar reacties@vrouwtotvrouw.nl