• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 18 mei 2022
  • Tags

Indiase maaltijd

Als er mensen komen eten maak ik altijd meerdere gerechten. Zo ook deze keer, toen mijn familie kwam eten. Ik ging op de Indiaanse toer!

  • We begonnen met kerriesoep met appel en prei, gewoon een pakket van de AH, heerlijk.
  • Daarna aten we Tikki masala, garam masala balletjes en biryani. Diverse bijgerechten zoals salades, naan, pappadums, en natuurlijk raita.
  • Als toetje Griekse yoghurt met lobbige slagroom, blauwe bessen en aardbeien.

BIRYANI
Voor het recept van de biryani heb ik Pinterest afgestruind en een combinatie gemaakt van diverse recepten. Zo is het recept:

Wat heb je nodig?

Voor de kip:
– 8 kippendrumsticks
– 125 ml Griekse yoghurt
– 2 eetl citroensap
– ½ thl gemalen kurkuma
– ½ thl chilipoeder
– ½ thl gemalen komijnzaad
– ½ thl gemalen korianderzaade
– 1 thl garam masala

De volgende kruiden gaan in een theezakje of thee-ei, zodat je ze er later makkelijk uit kan vissen.
– 2 steranijs
– 4 kruidnagels
– 5 kardemom peulen
– 5 zwarte peperkorrels

Wat moet je doen?

Eerst moeten de drumsticks gemarineerd worden. Doe hiervoor alle bovenstaande ingrediënten in een schaal en roer goed door. Voeg de drumsticks toe en zorg dat ze goed bedekt zijn. Laat ze marineren, het liefst een aantal uren.

Ik heb de kippenpoten in de slowcooker  bereid, 5 uur op low, dan vallen ze van het bot. Maar je kan ze ook gewoon bakken tot ze gaar zijn. Dan zijn ze wat knapperiger dan uit de slowcooker.

Voor de Biryani:
– 250 gr gele rijst
– 50 gr cashewnoten
– 3 uien
– 3 paprika’s
– 4 cm verse gember
– 3 tenen knoflook
– 6 kardemompeulen en 2 kaneelstokjes (in een theezakje of thee-ei)
– 3 tomaten
– 15 gr verse koriander
– 50 gr rozijnen
– Peper en zout

Wat moet je doen?
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat staan met het deksel op de pan tot gebruik.

Snijd de uien in halve ringen en bak ze op hoog vuur ca. 5 minuten. Snijd de paprika’s in reepjes, schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn.

Voeg de paprika, knoflook, gember, kardemom en kaneelstokjes toe aan de uien en bak ze 5 min mee. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe. Laat ca. 15 min. Stoven. Voeg peper en zout toe.

Haal de kardemom en kaneelstokjes uit de pan. Schep de gekookte rijst en de helft van de korander door het uienmengsel.

Schep alles op een grote schaal, garneer met de cashewnoten en rozijnen en leg de drumsticks er op.

GARAM MASALA BALLETJES
Voor dit recept kwam ik terecht op de site van de keuken van Fatima, waar heel veel lekkere gerechten te vinden zijn. Ook dit heb ik wat aangepast. Het lijken veel ingrediënten, maar het zijn vooral kruiden.

Voor de balletjes:
– 500 gr gehakt
– 1 ei
– 1 eetl fijngesneden koriander
– 1 eetl fijngesneden peterselie
– 2 teentjes knoflook, uitgeperst
– 3 eetl paneermeel
– 1 thl zout
– 1 thl gemberpoeder
– 1 thl garam masala kruiden
– 2 eetl olie

Voor de saus:
– 2 eetl olie
– 1 gesnipperde ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 thl verse gember, fijngehakt
– 2 eetl tomatenpuree
– 1 tomaat in blokjes
– 100 gr Tomato Frito
– 200 gr kokosmelk
– 1 eetl koriander, fijngesneden
– 1 thl garam masala kruiden
– 1 thl kurkuma
– 1 thl kerriepoeder
– 1 thl kardemompoeder
– 1 thl zout
– ½ thl chilivlokken

Meng in een kom het gehakt, ei, koriander, peterselie, knoflook, paneermeel, gemberpoeder, garam masala en olijfolie door elkaar en maak hier balletjes van ter grootte van een pingpongballetje. Bak de balletjes bruin, garen doen ze straks in de saus.

Haal ze uit de pan en zet ze apart. Verwarm voor de saus olijfolie en voeg ui, knoflook en gember toe. Bak tot ze zacht zijn in ca 5 min. Roer de tomatenpuree erbij en bak deze even mee.

Voeg de stukjes tomaat toe en de tomato frito en laat even doorkoken. Voeg dan de kokosmelk toe en laat even pruttelen, zo’n 5 minuten. Leg de balletjes terug in de saus en laat lekker sudderen tot ze gaar zijn en de saus wat is ingedikt (ca. 20 minuten). Af en toe doorroeren.

TIKKA MASALA
En ook dit recept heb ik niet zelf bedacht, dit komt van Familie over de Kook.

Voor de kip:
– 4 kipfilets in stukjes
– Sap van 1 citroen
– 50 gr yoghurt
– 2 teentjes knoflook in kleine stukjes
– 2 cm verse gember, geraspt
– 1 thl komijn poeder
– 1 thl garam masala
– 1 thl paprikapoeder
– 1 rode peper, zonder zaadlijsten, fijngesneden

Voor de saus:
– 1 gesnipperde ui
– 1,5 cm fijngesneden verse gember
– 2 teentjes fijngehakte knoflook
– 1 thl komijn poeder
– 1 thl kurkuma
– 1 thl paprikapoeder
– 1 thl chilipoeder
– 1 thl garam masala
– 1 pak gezeefde tomaten 500 gr
– 100 ml water
– 200 ml kokosmelk
– 1 blikje tomatenpuree 70 gr
– ½ bosje koriander, fijngehakt

Meng de stukjes kip met alle ingrediënten en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Bak na 1 uur de kip bruin en gaar.

Verhit voor de saus olie in een pan en fruit hierin de ui, gember en knoflook. Voeg de kruiden toe. Bak ze 1 minuut mee en voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit even kort aan. Daarna voeg je 100 ml water, de gezeefde tomaten en de kokosmelk toe. Laat het geheel 10 min pruttelen en voeg dan de gebakken kip en koriander toe.

Bij dit alles hoor natuurlijk de heerlijke raita, heel eenvoudig zelf te maken.

RAITA
– 250 gr Griekse yoghurt
– 1 komkommer
– Klein beetje citroensap
– ½ thl gemalen komijn
– 1 teentje knoflook, uitgeperst
– Paar takjes verse munt
– Paar takjes verse koriander
– Peper uit de molen
– Klein snufje zout

Doe de yoghurt in de kom en meng met de kruiden. Rasp de komkommer en laat het vocht eruit lopen door dit in een schone (logisch J) theedoek uit te knijpen. Doe dit door de yoghurt en roer het goed door.

Naan heb ik deze keer gekocht, maar is ook heel eenvoudig zelf te maken. En eigenlijk wel lekkerder, maar ik had genoeg te doen.

Verder was er nog gekookte basmatirijst en ik had 2 salades gemaakt en zoetzure komkommer.

Toetje:
We sloten af met een eenvoudig nagerecht: een grote schaal met Griekse yoghurt, waardoor ik lobbig geklopte slagroom had gemengd en aardbeien en zwarte bessen.

Als je nog eens een complete Indiase maaltijd wil serveren, dit werd zeer gewaardeerd en men vond het heerlijk. Ja, dat je dan een dag in de keuken staat is toch alleen maar leuk als je van koken houdt?


Dit recept is aangeleverd door Adrie Middelkoop – den Hartog. Ook fan van koken of bakken? Deel je favoriete recept met ons!