• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 21 maart 2022

Zeven keer zeventigmaal

Een eenvoudig kinderliedje, wat we onze kinderen al jong voorzingen of leren op de kindernevendienst of basisschool.  

‘Tot 7 maal 70 maal, vergeef ik een ander zijn schuld. Tot 7 maal 70 maal, de Heer heeft met mij ook geduld. Het magazine van Vrouw tot Vrouw wat vandaag verschijnt, heeft als thema: ’Vergeving’. Een moeilijk punt, hoe geef je dit vorm in je leven, maar ook hoe leef je dit voor en maak je dit bespreekbaar in de geloofsopvoeding van je kinderen. 

We spraken hier over met Adrianne Belder (49) moeder van 3 zoons (20-18-13 jaar) en docent Engels op een vmbo-school. 

Pay back:
“Het eerste woord wat tieners en pubers roepen is: Pay back of karma. Dit is een echt een woord van nu, elke moeder met opgroeiende kinderen zal dit herkennen. Wat jij doet krijg je terug. Ik zal je hetzelfde terugbetalen”, vertelt Adrianne. “Ik hoor het de jongeren op school zeggen, maar ook mijn eigen kinderen. Ik vind het belangrijk om dan het gesprek aan te gaan en de vraag te stellen; Waarom denk je dat de ander dit heeft gedaan? Waarom deed de ander lelijk? Heb je dit ook aan de ander gevraagd? Een stukje bewustwording voor beide partijen, maar ook omdat het leven geen pay back is, iedereen verdiend een tweede kans.” 

Zeventig keer zevenmaal
In de bijbel lezen we de bekende tekst in Matthëus 18:21-22: ‘Hoeveel zal ik mijn broeder vergeven. Zevenmaal? Jezus zei: Ik zeg u: niet tot zevenmaal, maar tot zeventigmaal zevenmaal.’ Adrianne knikt; ‘Dit probeer je de kinderen zeker voor te houden, maar enige tijd geleden, hadden onze jongens een vriend. Aardig en vriendelijk, kwam vaak op bezoek, maar we kwamen erachter dat hij veel leugens vertelde, er werd geld gestolen en dan probeer je de kinderen te leren dat ze moeten vergeven. Toen zei één van onze jongens: ‘We hebben het 5 – 6 keer geprobeerd. Maar hij blijft liegen, nu is het klaar.’ Dan moet je het als moeder ook loslaten.” 

Laat de zon niet ondergaan:
Ook zelf als moeder word je boos of word je door je kinderen gekwetst. Adrianne is eerlijk en zegt: “In de bijbel staat: ‘laat de zon niet ondergaan over uw boosheid.’ Maar dat kan ik niet, als ik echt boos ben duurt dat dagen. Ik heb dan tijd nodig. Je kinderen staan het dichtst bij jezelf, daarom kunnen ze je ook het hardst kwetsen. Achteraf geeft het wel ruimte voor gesprek. Ik probeer dan te bespreken; Als God zo met ons zou doen?” Adrianne is helder: “Dan was er geen hoop en geen vergeving. Dat probeer ik de kinderen elke keer weer voor te houden.” 

Alles wordt nieuw:
Vergeving voorleven in geloofsopvoeding is moeilijk, de opdracht zeventig keer zevenmaal, voor menselijke maatstaven onmogelijk. “Je mag altijd opnieuw beginnen. Dat probeer ik op school door te geven, want achter elk gedrag zit een reden, maar dit hou ik ook mezelf voor. Als moeder mogen we het uit handen geven. De vergeving klein in ons eigen gezin, maar ook in de grote wereldproblematiek. God zal eens rechtspreken en maakt alles nieuw. Als dat wat ons is aangedaan, te groot is voor vergeving en wij zelf niet vergeven kunnen, dan mogen we weten en geloven dat er bij God altijd vergeving is.” 

Tekst: Mariëlle Pelle

Wil je meer lezen en elke twee maanden vanuit een aantrekkelijk en leesbaar magazine worden toegerust? Vraag een proefnummer aan op onze website of bekijk de mogelijkheden voor een abonnement.  


Reageren op dit artikel? Stuur een mail naar reacties@vrouwtotvrouw.nl