• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 3 september 2020
  • Tags

3000 jaar geleden wist Prediker het al…

Het is alweer een aantal maanden geleden dat we elkaar spraken via de videoboodschap. Toen namen we een beetje abrupt afscheid vanwege de corona-maatregelen. Het kringseizoen stopte per direct en als vrouwenbond moesten we allerlei bijeenkomsten afzeggen. De afgelopen maanden zullen we niet snel vergeten. Kinderen kregen thuisonderwijs, de sociale contacten werden naar een minimum teruggebracht, ouderen raakten gesoleerd. En, wat we als vrouwenbond erg moeilijk vonden was het afzeggen van de Voor Elkaar Vakantieweken. Honderden gasten en vrijwilligers zagen uit naar deze weken die helaas niet door konden gaan.
Wellicht heb jij in je omgeving met corona te maken gehad, dat is ingrijpend.

Hoe nu verder?
Voor kringen is dat echt een vraag. Hoe kunnen we samenkomen met het inachtnemen van de anderhalve meter? Ik denk dat we de laatste maanden meer dan ooit beseften dat het ontmoeten van elkaar rond een open Bijbel heel belangrijk is. Gemis doet waarderen. Ik merk in mijn omgeving dat er misverstanden zijn rond het aantal personen dat toegestaan is. De zes personen waar premier Rutte op doelde betreffen de feestjes thuis, in privsfeer.
Als kring mag je samenkomen, maar met wel met het in acht nemen van de anderhalve meter. Dat kan betekenen dat je als kring verschillende zalen gebruikt, of, als dat mogelijk is, op verschillende momenten samenkomt. Er zijn best mogelijkheden, per kring zal dat verschillend zijn. En, beluister samen een mooie Psalm of een lied. Als samenkomen vanwege hoge leeftijd lastig of zelfs risicovol is dan is het belangrijk om op een andere manier zorg te dragen voor elkaar. Een bemoedigend kaartje of telefoontje, even een bezoekje, het is van grote waarde.

Twee zijn beter dan n
Jij zit niet op een kring? Hopelijk zijn de bijbelstudies in ons magazine De Hervormde Vrouw ook voor jou opscherpend.
Dit seizoen behandelen we het bijbelboek Prediker. In hoofdstuk 4:9a lees ik: Twee zijn beter dan n. Bij onderzoek naar deze tekst begreep ik dat wij dan vaak aan het huwelijk denken terwijl het hierover niet in de eerste plaats gaat. Het gaat om het belang van relaties, een vriendin bijvoorbeeld met wie je dingen uit je leven bespreekt.
Juist de afgelopen maanden hebben we de betekenis van ontmoetingen gezien.
Ik wens jullie goede gesprekken rond het Woord toe. En, hopelijk ook weer tot ziens!

Gertruud de Koeijer
Voorzitter Hervormde Vrouwenbond