• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 20 maart 2023
  • Tags

Zoveel Liefde – Edith Schouten

Getipt door: Erna van Spronsen – redactielid Vrouw tot Vrouw online

Als je houdt van historische romans is dit een echte aanrader! Een boek over Betsy van der Hoop, de vrouw van Willem Groen van Prinsterer. Betsy groeide op als dochter van een Groningse burgermeester en ging op haar vijftiende naar een kostschool in Den Haag. In Den Haag leert ze haar man kennen en daar blijven ze wonen. Betsy en haar man raken nauw betrokken bij het Reveil. Later schrijft Willem dat door Betsy ook bij hem ‘het geloof van zijn hoofd naar zijn hart is gegaan’. Ze heeft gedurende heel hun huwelijk veel invloed op hem.

Met name Betsy wordt de drijvende kracht achter het Reveil in Nederland. Ze kan in deze beweging haar geloof én haar maatschappelijke betrokkenheid vormgeven. Met name de zorg voor kinderen heeft haar hart. Ze blijft zelf haar hele leven kinderloos en dat blijft ook een worsteling, zoals in het boek te lezen is. Ze zet zich met hart en ziel in voor ‘haar’ weeskinderen. 

De laatste 22 jaar worden beschreven vanuit een dagboek en geven de reflectie van Betsy op het overlijden van Willem en haar rol aan zijn zijde weer. Ze kent veel innerlijke strijd maar uiteindelijk wordt het bij haar ‘windstil van binnen’. Het boek sluit af met ‘Ik besef nu heel diep vergeven te zijn. Ik ga zonder angst de toekomst in. Ik weet dat Hij mij leidt.’