• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 8 november 2023
  • Tags

Ik red me wel

Tekst: Mariëlle Pelle

Ik moet nog een cadeautje halen voor een zwangere vriendin. Hiervoor loop ik even binnen bij de grote christelijke boekhandel in de buurt. Ik spreek van tevoren met mezelf af dat ik alleen dat geschenkje hoef te halen. Maar de ruim gesorteerde boekwinkel is voor mij hetzelfde als voor een kind de snoepwinkel of de speelgoedwinkel … Lopend tussen de boeken valt mijn oog op zoveel wat mijn handen even vast willen houden … Ik lees achterkanten, leg de boeken weer terug en in mijn hoofd zet ik ze op mijn verlanglijstje.

Maar die snoepwinkel is toch te aantrekkelijk en ik bedenk een compromis. Ik mag een boek meenemen, maar geen ingewikkelde kost, niet iets wat stof tot nadenken geeft, want daarvoor is mijn hoofd momenteel te vol. Een boek waar ik niet bij na hoef te denken, dat ik mag lezen als ontspanning, maar, spreek ik met mezelf af: je legt hem nog op de plank, want komende weken wacht er voor werk een aantal scherpe deadlines.

Een half uur later loop ik de boekwinkel uit met twee boeken en een geschenkje in mijn handen en weer besef ik dat mijn geweten te zwak is als ik in een boekwinkel loop.

‘s Avonds sla ik het eerste boek al open. De kleurrijke en vrolijke voorkant triggert om alvast de inleiding te lezen. En zoals het vaak gaat: als je eenmaal het eerste hoofdstuk hebt gelezen, wordt het steeds moeilijker om het boek aan de kant te leggen. Leanne Pots schrijft enorm vlot en krachtig, maar ook enorm levendig. Je waant je tijdens het lezen compleet in de wereld van het verhaal.

‘Ik red me wel’ is een echte feelgood-uitgave, een romantisch verhaal over twee totaal verschillende mensen die zich ondanks alles enorm tot elkaar aangetrokken voelen. Ondanks dat het een liefdesverhaal is met de nodige humor, zit er ook een diepere laag in dit boek. Zowel Nora als Abel worstelt met een bepaald aspect op het gebied van liefde en relaties. Bij beiden heeft dit te maken met iets wat ze in het verleden hebben meegemaakt. Tussen de regels door speelt het Woord van God ook een belangrijke rol.

De ingewikkelde keuzes die tijdens het verleden door ouders en grootouders zijn gemaakt, hebben een ongekende weerslag op het leven van deze twee jonge mensen. Aan beide kanten zijn het grootouders die een gebed uitspreken, die bidden voor hun kinderen en kleinkinderen. Die meegeven dat het van belang is om God te betrekken in de keuzes die je maakt en bij de dilemma’s waar je voor staat. Op bladzijde 283 schrijft oma in haar dagboek: ‘Ik vraag me af of ik wel genoeg heb laten zien hoe ze moet vertrouwen op God. Mijn gebed voor haar is dat ze liefde mag ontdekken die God voor haar heeft, dat ze op Hem leert vertrouwen en zich aan Hem leert overgeven…’ Die woorden raken me en geven me de volgende dagen veel stof tot nadenken, over de rol van een biddende moeder, het belang van het gesprek met onze kinderen en de leerschool voor mezelf om niet te vervallen in ‘ik red me zelf wel’, maar te leven in afhankelijkheid van Hem.

Misschien raakt me dit nog wel het meest, dat ik even geen verdieping wilde lezen, maar dat Gods Woord ook spreekt door een simpele roman en dat Zijn Geest door de verhalen heen ook in ons wil werken. Ik hoef niet altijd een theologisch, onderwijzend of verdiepend boek te lezen, maar ik moet wel altijd openstaan voor de woorden van Zijn Geest, Die overaltegenwoordig is.

Wat ik lezers mee wil geven: vind jij lezen moeilijk en heb jij het idee dat Gods Woord alleen spreekt door verdiepende en theologische boeken? Weet dat God op veel meer plaatsen in boeken, tijdschriften, podcasts en radioprogramma’s tot jouw hart wil spreken.

‘Ik red me wel’ is het eerste deel in de serie Weidse Liefde van Leanne Pots. Het is nog niet bekend wanneer het tweede deel verschijnt.

Over het boek

Titel
Ik red me wel

Auteur
Leanne Pots

Uitgever
‘Ik red me wel’ is een uitgave van KokBoekencentrum in de serie ‘Feelgood met een hart’. ‘Feelgood met een hart’ is een online platform van KokBoekencentrum waar prachtige feelgood-romans worden gedeeld. Via socialmedia-kanalen heeft het veel volgers.