• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 8 februari 2023
  • Tags

Breed of smal

Door: Lisanne Klop

Heb jij ook weleens staan staren naar dat indrukwekkende schilderij, waarin je steeds weer iets nieuws ontdekt? Het is naar mijn mening, een van de meest indrukwekkende christelijke schilderijen: het schilderij van de brede en smalle weg. Er is ontzettend veel te zien op dit schilderij en hoe langer je kijkt, hoe meer details er naar voren komen. Maar elk detail op dit schilderij heeft ook een betekenis en wil ons iets vertellen of duidelijk maken.

In het volledig in kleur uitgegeven boek Breed of smal neemt ds. J. de Kok je bij de hand en probeert hij, op een hele begrijpelijke manier, stap voor stap de betekenis van de gebeurtenissen die op het bekende schilderij te zien zijn uit te leggen.

Dit doet hij door telkens in te zoomen op een heel klein gedeelte van het schilderij en erbij te vertellen wat er te zien is. Er wordt bijvoorbeeld een persoon gevolgd die een bepaalde keuze maakt en ook wordt het gevolg van die keuze aan het licht gebracht. Zo kom je meer te weten over de Balzaal, de Schouwburg, het speelhuis en over alle wandelaars op de weg. Verdiepend en verrassend.

In de uitgave staat ook de originele plaat vol met Bijbelteksten die in het boek uitgeschreven staan, dit is een waardevolle toevoeging. Het is ook nuttig om dit boek te gebruiken om dit sprekende schilderij te bespreken en te delen met onze kinderen of binnen een bijbelstudiegroep.

Een waardevolle uitgave voor jong en oud en een aanrader om te lezen en in combinatie hiermee, samen met je (klein)kinderen, de uitgebrachte puzzel van de Brede en Smalle weg te maken.