• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 22 februari 2023
  • Tags

Bijbels proefjesboek – Knetteren en knallen

Schrijver: Hanna Holwerda
Tipgever: Mariëlle Pelle 

Deze week mag ik de inleiding verzorgen voor de kinderclub. Ik blader door wat ideeën, want hoe breng ik het verhaal over? Ik wil de kinderen prikkelen, betrokken maken. Ze hebben heel de dag al op school gezeten, dus ze zitten niet te wachten op een voorgelezen verhaal. Daarbij komt dat de dan de helft van de kinderen rand- of onkerkelijk is. Ze bezoeken wel de christelijke basisschool, maar zelden de kerk. Het Bijbelverhaal is van kostbare waarde en heeft een grote betekenis op de clubavond, maar het moet niet te moeilijk zijn en ik wil graag dat het blijft hangen. Wetend dat kinderen denken in plaatjes en voorbeelden, pak ik van de boekenplank het boek wat de HGJB eens als aanbeveling deed: Knetteren en knallen, geschreven door Hanna Holwerda. Een proefjesboek bij de Bijbel. 

Omdat het februari is en de kinderen bezig zijn met Valentijnsdag, kies ik voor het thema liefde. Ze gaan iets maken voor iemand anders. Ook de Bijbel zegt veel over liefde. In het boek van Hanna Holwerda gebruikt ze een voorbeeld vanuit Efeze 3:18. ‘Dan zult u, samen met alle gelovigen, zien hoe breed, lang, hoog en diep de liefde van Christus is.’  

Ik vraag de kinderen vooraf een rolmaat mee te nemen en we gaan zelf aan de slag met de Gulden Snede van Leonardo da Vinci. Samen met de kinderen ontdek ik dat God ons uniek heeft gemaakt, we meten en ontdekken dat onze spanwijdte net zoveel is als onze lengte. Zo hoog, breed, lang en diep is de liefde voor Christus voor ons.  

Het proefjesboek staat vol aansprekende voorbeelden en spreekt kinderen in meerdere leeftijden aan. Het helpt kinderen om bij het verhaal te blijven, als er ‘iets gebeurt’. Tijdens deze clubavond waren kinderen enorm geboeid door het andere experiment wat we samen probeerde. Er stonden 2 glazen water op tafel en na ons meetwerk concludeerden we dat ze beide dezelfde temperatuur hadden. In 1 glas schepten we wat calciumchloride (vochtvreter), en toen we weer de temperatuur maten, was het water veel warmer. De kinderen legden hun handen om het glas om het te ervaren. Vanuit deze proef konden we de liefde van Christus symbolisch maken. De liefde van Christus kun je vergelijken met dit poeder. Het warmt je vanbinnen op, maar het kan ook anderen verwarmen. Onder de indruk van dit experiment gingen de kinderen naar huis en later hoorde ik dat ze dit thuis allemaal hadden verteld. Voor ons een dankbaar punt, dat door zo’n simpel experiment de kinderen geraakt worden en thuis nogmaals vertellen over de liefde van Christus. 

Het proefjesboek bij de Bijbel is geschreven door Hanna Holwerda en geschikt voor kinderen van 8-12 jaar. Je ontdekt dat spannende, spetterende en schuimende proefjes samen kunnen gaan met serieus bezig zijn met de Bijbel. Ontdek samen met kinderen de wondere wereld van de wetenschap en techniek en ontdek hoe bijzonder de verhalen in de Bijbel zijn. Er is een duidelijk register opgenomen met Bijbelteksten, wat het werkbaar maakt om bij je verhaal het juiste experiment te vinden.
Bij ons in het gezin en op de club is het boek favoriet. Wat mij betreft een aanrader voor elke moeder, juf, kinderclubleider, zondagschooljuf en predikant. 

Hanna Holwerda schrijft zelf in haar voorwoord: ‘Sommige Bijbelverhalen zul je beter gaan begrijpen en je ontdekt zeker nieuwe dingen over God, jezelf en de prachtige wereld waarin we leven. Ik hoop dat jullie je net zo verbazen als ik het bij het doen van de proefjes en zo ontdekken wat een geweldige God wij hebben.’