• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 23 september 2021
  • Tags

Buitengewoon

Sterk geworden
Door Corine de Jong, teamleider bij House of Hope

De 34-jarige Francisca woont in Rotterdam, samen met haar vier kinderen. Ze zit in de schuldsanering en leeft van €500 per maand. Haar kinderen zijn haar alles.

‘Eigenlijk had ik er niet moeten zijn. M’n vader wilde dat m’n moeder een abortus zou plegen. Toen is ze bij hem weggegaan. Daarna heeft ze een andere man leren kennen. Hij was alcoholist. Daar is ze ook van gescheiden. In het huis waar we woonden, was te weinig slaapruimte. Ik sliep vaak bij vrienden, of buiten op straat. Ik ging niet vaak naar school. Toen kwam Jeugdzorg. Zij zeiden dat m’n moeder goed voor mij moest zorgen, anders zou ik uit huis worden geplaatst. M’n moeder had ook altijd schulden.

Toen ik zeventien jaar was, leerde ik de vader van m’n oudste dochter kennen. We zijn getrouwd omdat ik zwanger was. Na een jaar zijn we gescheiden want hij was vreemdgegaan. In 2008 leerde ik de vader van m’n andere vier kinderen kennen. Ik heb goed contact met hem maar we hebben geen relatie meer. Een omgangsregeling is er niet.

We wonen in Rotterdam in een flat met twee slaapkamers. In de ene slapen de drie meisjes, en in de andere m’n zoontje en ik. Als ik voldoende geld heb gespaard, wil ik een slaapbank kopen en ga ik in de woonkamer slapen. Vanaf m’n achttiende zit ik al in de schulden. Ik heb altijd geprobeerd om zelf de financiën te regelen, maar dat lukte niet. Nu zit ik in de schuldsanering. Per maand krijg ik €500. Vooral pampers zijn duur. Soms had ik geen geld meer om ze te kopen, dan bestelde ik ze bij een winkel waar ik later kon betalen. ’s Morgens kregen de kinderen altijd melk. Dat werd te duur, dus nu kunnen ze kiezen tussen thee en water. Als er dingen kapotgaan, probeer ik te wachten tot ik kinderbijslag krijg.

Ik houd heel veel van m’n kinderen. Maar soms is het wel lastig dat ik nooit vrije tijd heb.  Als ik weg wil, moet ik altijd een ander bellen om te vragen of ze op de kinderen willen passen. Ik heb best veel meegemaakt, maar ik ben er sterk door geworden. Ik krijg kracht van God als het moeilijk is. Bij House of Hope, waar ik vrijwilligerswerk doe, lezen we uit de Bijbel en bidden we. Ik voel me daardoor alleen maar sterker geworden.’

Dit artikel is verschenen in Vrouw tot Vrouw magazine. Meer weten? Kijk hier.