• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 3 april 2023
  • Tags

Waar je wieg staat

Samen rennen ze door de tuin, gooien de mand met duplo om, lezen uren boekjes op de bank en scheuren met hun loopfietsjes over de veranda. Harriët en Ralf zijn beste vrienden! 

Harriët is de dochter van onze werkster en komt op haar werkdagen altijd mee naar ons huis. Groot feest voor Ralf want hij is dol op zijn kameraad. 

Het leven is overal ter wereld anders verdeeld. Meestal in grote uitersten. Arm en rijk. Honger en overdaad. Droogte en water in overvloed. Hoog en laag. Kansrijk en kansarm. En terwijl ik vanaf de veranda naar het spelende tweetal kijk, treft het me dat ook hun leven zo anders is. Ook al rollen ze op dit moment samen door het gras. 

Ralf heeft in zijn twee levensjaren al veel van de wereld gezien. Hij heeft altijd genoeg te eten gekregen. Komt uit een van de rijkste landen ter wereld. Zijn huis was warm, en zijn bed droog. Speelgoed in overvloed en genoeg mogelijkheden om zich te ontwikkelen.  

Harriët is in haar twee levensjaren nog niet verder dan 10 km bij haar huis vandaan geweest. Ze groeit op in een van de armste landen ter wereld. Haar kleding is gescheurd en ik ben bang dat ze in haar jonge leven al weet wat honger is. En begrijp me goed, Harriët is niet zielig en haar ouders zorgen liefdevol voor haar. Aan aandacht geen gebrek met haar vier grote broers en zussen.  

Maar in deze tegenstellingen die zichtbaar worden door deze twee kleuters, leer ik dat armoede meer is dan geen eten of drinken hebben. Armoede zegt alles over jouw leven en het perspectief. Of misschien wel, het gebrek aan perspectief. Want waar staat zij over twintig jaar? En hoe ziet het leven van Ralf eruit? Waarschijnlijk komt hij net van school af en heeft veel mogelijkheden om uit te kiezen. Terwijl zij nog in hetzelfde dorp woont, wellicht een schoolopleiding heeft gevolgd maar door de enorme werkeloosheid nauwelijks een keuze om een andere toekomst op te bouwen dan haar ouders.  

Het leven is overal ter wereld anders verdeeld. En door op te groeien in een van de armste landen ter wereld, begin je al met achterstand als je wordt geboren. Helaas maar waar: waar je wieg staat, bepaalt een groot deel van je leven. En toch hoop en bid ik dat het leven van Harriët anders zal lopen dan dat van een gemiddeld Malawisch meisje.  

En voor nu spelen ze samen in de tuin, delen en ruziën ze om het speelgoed, wordt er veel gelachen en zijn ze de dikste vrienden. Voor nu is het leven niet groter dan onze tuin, en daar mogen deze twee kleintjes in alle veiligheid van genieten. 

Anneloes is samen met haar man Herman en zoon Ralf door de GZB uitgezonden naar Malawi. Samen werken ze voor CCAP Blantyre Synode kerk. Via hun Instagram account Meijers met missie houden ze je graag op de hoogte.