• Gepubliceerd door
  • Vrouw tot Vrouw
  • Gepubliceerd op
  • 11 april 2022

Lange adem

“Doei Anneloes,” roept ze met haar typisch Spaans accent voordat ze het inloopkantoor van De Haven uitloopt. Emma heeft net een gesprek gehad met een maatschappelijk werker en loopt langs mijn werkplek. Ik roep haar gedag, maar ik betwijfel of ze het hoort. Ze heeft haast en de deur valt al achter haar dicht. 

In mijn werk als communicatiemedewerker ben ik zijdelings betrokken bij de vrouwen die langskomen bij De Haven. Ik ontmoet hen in de wandelgangen, tijdens onze gezamenlijke lunches of ik kom ze tegen in de raamstraten of seksclubs die we bezoeken tijdens het veldwerk. Ik ken hun gezichten, soms hun namen en een aantal vrouwen vertelden mij hun verhaal tijdens een interview. Hun verhalen vergeet ik nooit meer. Emma is een van deze vrouwen. 

Vier jaar geleden sprak ik haar in een interview. Ze was een van de eerste vrouwen die ik sprak als medewerker bij De Haven. Emma is geboren in de Dominicaanse Republiek. Ze is in zware armoede opgegroeid en wil haar zoon dolgraag een veilige en goede toekomst kunnen bieden. Ze komt in 2004 in Den Haag in de prostitutie terecht. Ze vertelt: “In de periode voordat ik stopte, ging het heel slecht met mij. Er was weinig werk en dus had ik weinig inkomsten. Mannen wilden mij gebruiken voor 25 euro!” Om te kunnen overleven, moet Emma een andere baan nemen. Overdag maakt ze schoon in een hotel, en aan het einde van de dag staat ze achter het prostitutieraam. “Toen ik zag dat ik ook ander werk kon doen, wilde ik het werk in de straten loslaten. God speelde een grote rol bij het uitstappen. Hij gaf mij kracht en hielp mij. Maar ook Stichting de Haven heeft mij geholpen in dit proces.” 

Hoe lang uitstaptrajecten duren, verschilt erg. Er zijn vrouwen die binnen een paar maanden met hulp van De Haven uitstappen, met een nieuwe baan beginnen en dan uit beeld verdwijnen. Maar sommige vrouwen blijven nog jarenlang verbonden. Vaak zijn de maatschappelijk werkers bij De Haven de enigen die hun verleden in de prostitutie kennen. Wij willen niets liever dan deze vrouwen inspireren, hoop bieden en ondersteunen daar waar nodig. We lopen met hen mee zolang dat nodig is. Als vrouwen kunnen gaan, nemen we warm afscheid. 

De afgelopen vier jaar heeft Emma Nederlands geleerd. Ze volgde een opleiding én heeft een fijne baan in de zorg. Ze is trots op wat ze doet en ze straalt. Wát een powervrouw! 


Anneloes Meijer werkt als communicatiemedewerker bij Stichting De Haven. De Haven is er voor moeders, dochters en zussen in de seksindustrie. De Haven biedt veldwerk, prostitutie maatschappelijk werk en een uitstapprogramma op maat. De Haven zoekt deze (voornamelijk) vrouwen op en is respectvol present als stoppen geen optie is. Ga naar www.dehaven.nl voor meer informatie. 

Reageren op deze blog? Stuur een mail naar reacties@vrouwtotvrouw.nl